Autós különlegességek és különleges autók.

Krúzolok

BMW-k leghíresebb filmszerepei

2020. április 19. - Müller Artúr

Rengeteg filmet ismerünk, amiben az autók kulcsszerepet játszanak, nélkülük meg se valósultak volna, gondoljunk csa bele, hogy mivé alakultak volna át a Transformerek vagy mit tuningoltak volna szegény Vin Dieselék a Fast & Furious első részeiben. Ezeken kívül vannak olyan filmek, ahol az idő múlásával ha már a film cselekményére nem is, de egy-egy autóra vagy autós jelenetre később is jól emlékszünk. A BMW autóit is szívesen szerepeltették a producerek számos alkotásban, itt van néhány a legemlékezetesebb szerepek közül.

 

James Bond: A holnap markában

 

Az 1997-ben bemutatott James Bond film volt a második a Goldeneye után, amiben Pierce Brosnan játszotta a titkosügynököt és a második, amiben BMW-t hajtott angol márkák helyett. Egy 12 hengeres, 326 lóerős 750iL-t kap a titkosszolgálattól, teljes golyóálló páncélzattal, a kocsi tetejébe rejtett rakétákkal, és távirányíthatósággal: igen emlékezetes az a parkolóházi hajsza, amikor James Bond a hátsó ülésen keresztbe fekve irányítja a nagy limuzint egy kihajtós Ericsson JB988 mobiltelefonnal.

 

James Bond: A világ nem elég 

 

A harmadik és egyben utolsó James Bond film, amiben BMW szerepelt, méghozzá egy kétüléses Z8. A Chris Bangle által tervezett roadster összesen 5703 példányban készült 2000 és 2003 között. Az E39 M5-ből származó V8-as motor 400 lóerőt és 500 NM maximális nyomatékot tudott, az autó pedig teljesen alumínium karosszériával rendelkezett. Az autós jeleneteket 1999 áprilisában forgatták, míg az autó hivatalos bemutatója csak 2000-ben volt, ezért a gyár csak egy karosszéria prototípust tudott adni, a stúdió épített belőle replikákat a forgatáshoz. És aki látta a filmet, nem felejti el, hogy az autónak csúnya vége lesz a filmben: egy helikopterre szerelt láncfűrész vágja pont középen ketté.

james-bond-the-world-is-not-enough-pinterest.png

 

A szállító

 

Újra az E38 kódjelű 7-es BMW, a Jason Statham főszereplésével készült 2002-es Szállítóban. A filmben a bajor márka hivatalosan egy 735i szerepeltetett piaci szempontok miatt, de valójában James Bond autójához hasonlóan a jóval drágább és exkluzívabb 750iL-t használták a forgatásokon. A 12 hengeres, 326 lóerős szuperlimuzinokat csak automata váltóval helyezték forgalomba, ezért a gyár a 850ci-ből kölcsönzött 6 sebességes manuális váltót szerelt a Szállítóhoz használt autókba, mégis csak izgalmasabb, amikor üldözés közben kopasz főhősünk erősen markolva a sebességváltót, pakolgatja a fokozatokat, mintha indulásnál egyszerűen csak D-be rakná :). A forgatásokhoz 3 autót használtak fel, ebből kettő teljesen totálkáros lett, de a harmadik se úszta meg sérülések nélkül.

bmw_735i_used_in_the_movie_the_transporter_2002.jpg

 

Ronin

 

Az 1998-as, Robert de Niro és Jean Reno főszereplésével készült filmben látható talán a legjobb üldözéses jelenet a filmek világából. A 7 perces Párizsban játszódó jelenetben egy E34-es BMW 535i-t terelget Natascha McElhone, őt üldözi a két híres színész egy Peugeot 406-ban. A rendező igyekezett minél valósághűbben és hitelesebben vászonra vinni a hajszát, a lenti videót nézve szerintem tökéletes munkát végzett. A mai CGI-vel telepakolt filmek világában élmény nézni a valós helyszíneken, profi sofőrökkel felvett jeleneteket (kizárólag a két főhős belső kamerás felvételeit vették fel green boxban, ezért a rendező a DVD verzió egyik extrájában elnézést is kért). A közel 300 kaszkadőr részvételével (minden leelőzött autóban kaszkadőrsofőr ült) felvett üldözésben 5-6 db 5-ös BMW-t használtak fel, volt köztük M5-ös is, de a veszélyesebb jeleneteknél 535i-t használtak a költségvetés miatt. 

 Ha tetszett a poszt, kövesd a Krúzolok blog Facebook oldalát, hogy ne maradj le hasonló autós érdekességekről!

Krúzolok Facebook oldala

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kruzolok.blog.hu/api/trackback/id/tr4215613294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negrogo 2020.04.22. 10:20:17

A Z3 mimaradt. Illetve szerintem illene ma mar ide venni a Mission Iimpossible -ben szereplo autokat is: E28 5er, F80 M3

Müller Artúr 2020.04.22. 15:12:31

@mennyi?husz!: igen, a Z3-at kihagytam, nem volt olyan nagy szerepe a filmben, illetve volt már másik 2 James Bond a listában :) Mission Impossible filmekkel igazad van, de talán nem annyira emlékezetesek, mint a listában lévő filmek
süti beállítások módosítása