Autós különlegességek és különleges autók.

Krúzolok

5 sportos kompaktautó az ezredfordulóról, amibe érdemes befektetni

2020. május 17. - Müller Artúr

Ha olyan autót keresünk, amelyet megtartanánk hosszú évekre, hogy egyszer esetleg haszonnal túl adjunk rajta, és hétvégente néha meg is hajtanánk vagy elgurulnánk autós találkozókra, érdemes a "forró ferdehátú" (hot hatch) kategóriában nézelődni. Ha sok pénzünk van, vehetünk újonnan egy Golf GTI-t vagy Megane RS-t és eltehetjük egy garázsba, várva, hogy 30 év múlva egy kisebb vagyonért eladjuk, de ki tudja mekkora kereslet lesz a mostani autókra évtizedekkel később és addig fenn is kell tartani őket nem kevés pénzért. Ha nem akarunk ennyit költeni egy ilyen kockázatos projektre, érdemesebb régebbi autók között nézelődni. Több típus is van a 20 évvel ezelőtt gyártott sportosabb Golf-kategóriából, amelyekből ha egy jó állapotú, nem sokat futott példány véletlenül eladóvá válik és szembe jön veled, érdemes lecsapni rá. Ezek az autók már elég modernek, biztonságosak, légzsákokkal, szervokormánnyal és általában klímával is fel voltak szerelve, de még eléggé könnyűek és közvetlenebb "gépszerűbb" élményt adnak, mint a mai modern sportos autók. Könnyen találsz hozzájuk szerelőt, van még hozzájuk alkatrész, és mivel olyan élményt adnak, amelyet a mai autóipar a környezet- és biztonságvédelmi szempontok miatt már sosem fog tudni adni, ezért egyre nagyobb lesz rájuk a kereslet, az áruk csak felfelé mehet. Itt az én még elérhető árú ötös tippem:

Alfa Romeo 145/146 QV
alfa-romeo-145-l-01.jpg

1994-ben mutatták be a 3 ajtós 145 és a 4 ajtós 146 testvérmodelleket. Előbbiből 1995-ben 145 Quadrifoglio néven, utóbbiből pedig egy évre rá 146 ti néven jelentettek meg sportos verziót. Mindkettőbe az Alfa Romeo 155-ből örökölt két literes Twin Spark motort rakták 150 lóerővel, közvetlenebb kormányzással és sportosabb futóművel. Ritka madár a magyar piacon, ha találunk egyet érdemes a karosszériát átvizsgálni alaposan, tudnak meglepetést okozni a régebbi olaszok a kortárs japánokhoz hasonlóan.

 Peugeot 306 GTI
peugeot_306_gti6.jpg

1996-ban mutatták be a Peugeot 306 háromajtós verziójából készült GTI verziót. A korabeli szaksajtó ódákat zengett a sportfutóműről és a közvetlen, precíz kormányzásról, egyedül a franciásan pontatlan váltó rontott kicsit az élményen. Az 1175 kilós kasznihoz egy 163 lóerős 4 hengeres benzinmotor társul 6 sebességes váltóval. Ez sem egy gyakori darab itthon, de a franciáknál találni még elérhető áron szép darabokat, amik megúszták a tuningolást. 

Ford Focus ST

stacks_image_595.jpg

Írtam már  a Focusok RS verzióiról, de azokból az első generációsok árai már nagyon elszaladtak, igazából soha nem is voltak olcsóak. Mivel a mérnökök a Fordnál nagyon eltalálták a futóművet, pontos a kormányzása, jó a váltója, egy erős motorral csak jó autó hozható ki belőle, ezért érdemes nézegetni az ST verziót. A Cosworth által fejlesztett 170 lóerős motor mellé sportülések, Cosworth kipufogórendszer és 6 sebességes Getrag váltó párosult. A műszerfal dizájnja mondjuk úgy nem igazán állta ki az idő próbáját, de ezért kárpótol a vezetési élmény, kizárt dolog, hogy ne felfelé menjenek az árai a kevesebbet futott, karbantartott példányoknak.

Honda Civic Type-R

pictures_honda_civic_2003_14_b.jpg

Sokunknak volt álma 10-15 évvel ezelőtt  a 90-es években gyártott Honda Civic VTI-k, de abból találni manapság nem széthajtottat vagy olyat, amit az évek során nem tuningoltak szét kivül-belül (spoilerek körbe, kályhacső hátulra, ízléses neonzöld fényezés és még sorolhatnám) teljesen lehetetlen, ha meg van ilyen és meg is kapta a rendszeres olajcserét és karbantartást, csak nagyon drágán lesz hajlandó megválni tőle a tulaj.  Ellenben a 2001-ben bemutattott Type-R-ből van még esély elcsípni egy szép darabot normális áron. 200 lóerős 4 hengeres, igazi japán szívómotor, de sajnos nem otthon, hanem Angliában készült, ezért van pár gyerekbetegsége a korai példányoknak. 2003-ban jött egy frissítés, könnyített kuplungszerkezetnek és lendkeréknek köszönhetően gyorsabb és élvezetesebb és jobban is néz ki.

  Toyota Corolla Ts

54249.jpg

Rengeteg szürke 1,4-es Corolla gurul az utakon és talán a tulajok közül is kevesen tudják, hogy létezett sportos verzió is a Toyota kompakt modelljéből, a 2002-ben bemutatott Corolla TS. Az 1,8 literes, változó szelepvezérlésű, 192 lóerős motorral szerelt modellből érdemes a 2004-es facelift utáni példányokat keresni, ezekbe már rendes sportfutóművet és sportüléseket raktak és amúgy is sokkal szebbek az új lámpáknak és lökhárítóknak köszönhetően. 3 ajtós és 5 ajtós verzióban is gyártották, a tuti tipp pedig a nálunk nem árult Corolla TTE Compressor, ami mint  a neve is mutatja egy kompresszorral megdobott verzió, 225 lóerővel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kruzolok.blog.hu/api/trackback/id/tr6115608550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása