Autós különlegességek és különleges autók.

Krúzolok

A Terminátor és a Hummer

2020. május 05. - Müller Artúr

A 2008-as világválság előtti években nagy divatja volt a Hummereknek, főleg a 2002-ben bemutatott Hummer H2-nek. A legelső és egyben legnagyobb Hummer modellből, a H1-ből is rengeteg híres embernek volt a 90-es években a kosaras sztár Dennis Rodmantől kezdve a Playboy főnök Hugh Hefnerig. A hatalmas terepjárók katonai eredetijét, az M998 Humvee-t az amerikai hadseregnek, a Hummert pedig már magának a Terminátornak köszönhetjük.
arnoldhumveefeat-1600x856.jpg

1990 júniusában Oregonban, az Ovizsaru forgatásán Schwarzenegger látott egy 50 fős Humvee konvojt elmenni mellettük az úton egy közeli katonai bázisra tartva és olyan nagy hatással voltak rá a több tonnás monstrumok, hogy ő akkor eldöntötte, neki kell egy ilyen saját használatra. Először egy autószervízt tulajdonló ismerősén keresztül kért egyet magának, de a Humvee-kat egy átalakított Indianai buszgyárban készítő AM General ezt megtagadta, mondván a katonai terepjárók civil használatra alkalmatlanok. Terminátorunk nem adta fel, elrepült a cég tulajdonosaihoz és hosszasan győzködte őket személyesen, hogy adjanak neki egyet, ráadásul terepmintával és szerette volna, ha a lövegtorony is rajta marad, nyilván.  A hosszas tárgyalások végén végül kapott egy homokszínű és utcai használatra átalakított Humvee-t, de nem hagyta abba a győzködést addig, amíg már a gyár is meglátta a fantáziát a kereskedelmi forgalmazásban, így 1992 októberétől már mások is megvehették utcai használatra a legenda szerint Schwarzenegger által Hummerre átkeresztelt óriásokat. A gyártósorról legördülő első kép példányt mindenesetre személyesen vette át a gyárban és később is mindig több Hummerje volt egyszerre. 

schwarzenegger.jpg

Az Osztrák Tölgy imidzséhez szorosan hozzátartozott a Hummer, egészen a márka 1999-es megvásárlásáig. A General Motor-szal kötött megállapodás része volt, hogy dollármilliókat adományoztak Schwarzenegger alapítványának, ami iskola utáni foglalkozásokat támogat nagyvárosi környezetben élő fiataloknak. Ezzel igyekezett elkezdeni építeni politikai karrierjét, az új tulajdonos pedig 2002-ben kijött a városiasabb és kényelmesebb H2-vel. Később kaliforniai kormányzóként a zöldügyek mellett elkötelezett helyiek szemében nem volt túl megnyerő ilyen benzintemetőkkel járni, ezért a hét darab Hummerjéből többet is eladott, hármat pedig átalakíttatott alternatív hajtásmódra: növényi olajjal, biodízellel mentek, de volt hidrogénmeghajtású Hummerje is!

electric-hummer-2.jpg

Filmhősünk is haladt a korral, 3 éve az osztrák Kreisel Electric nevű cég az egyik régi Hummer H1-ét vette kezelésbe és alakította át elektromos meghajtásúvá (korábban a G- osztályú Mercedesét is alakították mát át neki). A munka 2 hónapig tartott, a benzinmotor helyére 2 elektromotor került, 100 kWh-os akkupakkal, így a több, mint 3 tonnás monstrum akár 300 km megtételére is képes. Kereskedelmi forgalomba nem fog kerülni, ez az egy elektromos Hummer marad Schwarzeneggernek.

maxresdefault.jpg

A végére pedig a kedvencem, a homokszínű és Terminator feliratú Hummerje! :)

Ha akarsz még hasonlókat olvasni, kövesd a Krúzolok Facebook oldalát, itt lehet kommentelni is a posztot!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kruzolok.blog.hu/api/trackback/id/tr6315660196
süti beállítások módosítása